text-12

O KONGRESU

Od 19. do 21. svibnja 2021. održan je se trodnevni online znanstveni i stručni skup, s besplatnom kotizacijom, na kojem se okupilo preko 300 zdravstvenih djelatnika, znanstvenika, nastavnika, istaknutih predstavnika iz sektora skrbi, pod egidom „Zajedno za boljitak osoba s demencijom“.

Bilo je to prvi put da su se okupili predstavnici 34 članica Hrvatske Alzheimer alijanse, saveza koji okuplja zdravstvene i znanstvene ustanove, stručna društva i udruge.

O Hrvatskoj Alzheimer alijansi

Kongres je organizirala Klinika za psihijatriju Vrapče, u sklopu koje djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, a jedna je od aktivnosti EU projekta „Podizanje kompetencija zdravstvenih radnika za potrebe osoba s demencijom u cilju prevencije napredovanja bolesti i delirij

Bili smo svjesni da je zdravstvenim radnicima limitiran pristup znanstvenim i stručnim sadržajima, među ostalim i zbog manjka računalne opreme potrebne za sudjelovanje na simpozijima, i zato smo za one sudionike koji ne posjeduju potrebnu opremu omogućili posudbu web kamera, mikrofona, slušalica, zvučnika i tablet računala. Ako s radnog mjesta ili od kuće nisu mogli pristupiti kongresu, rezervirali smo im pristup s računala u Klinici za psihijatriju Vrapče. Svi aktivni sudionici dobili su tehničku pomoć prilikom snimanja svojih kongresnih priopćenja.

Bila je to odlična prilika za umrežavanje i osnaživanje znanstvenih i stručnih aktivnosti u borbi s demencijom koje imaju stručna društva i udruge. Dobili su priliku poboljšati vidljivost stručnih ili znanstvenih napora, te sudjelovati u izradi zajedničkih smjernica borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Zaključci kongresa

  1. Hrvatska Alzheimer alijansa od svog osnutka 2014. godine  kontinuirano jača i danas broji 34 članice;

  2. Akcijski plan borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija  potrebno je usvojiti što prije;

  3. Nužno je u sklopu izrade Strategije mentalnog zdravlja imenovati  Povjerenstvo za izradu akcijskog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti  i drugih demencija pri Ministarstvu zdravstva RH;

  4. Drugi kongres Hrvatske Alzheimer alijanse održati će se 2023. godine