RADIONICE – Edukacija o deliriju

Delirij – spriječi, prepoznaj, liječi

Jednodnevna radionica za zdravstvene djelatnike kod kojih se pacijenti starije životne dobi ne liječe zbog primarne bolesti, demencije, te im trebaju multidisciplinarna znanja kako bi uočili, liječili i spriječili delirij, te kako bi se usporilo napredovanje demencije.

Radionica je namijenjena prvenstveno zaposlenima u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, s ciljem povećavanja njihovih kompetencija za sprečavanje delirija, hitnog stanja koje dramatično utječe na preživljenje hospitaliziranih pacijenata starije životne dobi.

Zbog pandemije serija od pet radionica će se održati online, uz kliničke primjere i savjete korisne za svakodnevni rad bolničkih specijalista, obiteljskih liječnika, patronažnih, trijažnih i odjelnih medicinskih sestara i tehničara, ali i fizioterapeuta i drugih zdravstvenih djelatnika, vezano uz prevenciju, detekciju, dijagnostiku i liječenje delirija kod osoba starije životne dobi. 

Svaki polaznik radionice dobit će besplatni priručnik koji će mu poslužiti u nadopuni temeljnih znanja i povećanju kompetencija za rad s osobama starije životne dobi. Priručnik su koncipirali urednici, psihijatri iz Klinike za psihijatriju Vrapče i i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz autore, sveučilišne nastavnike i stručnjake raznih specijalnosti iz istaknutih hrvatskih klinika. Priručnik je baza ove edukacije i putokaz za daljnje proširivanje kliničkih kompetencija te integraciju naučenog u klinički rad, a prate ga i video-snimke s prezentacijama tematike pojedinih poglavlja.

Prije termina radionica polaznici će dobiti priručnik i pristup video-snimkama prezentacija, u trajanju 2-3 sata. Video-snimke, uz priručnik, poslužit će im za pripremu za radionice.

Na radionicama će se okupiti 30 polaznika. Nakon što polaznici u malim grupama razriješe prikaze kliničkih slučajeva te nauče na stvarnim primjerima prepoznati, liječiti i prevenirati delirij, moći će postavljati pitanja edukatorima i sudjelovati u diskusiji. Edukanti će na kraju pismeno moći provjeriti svoje znanje.

VODITELJI RADIONICA:

Alen Ružić

prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., specijalist interne medicine - kardiolog

Nataša Klepac

prof. dr. sc. Nataša Klepac, dr. med., specijalist neurolog

Dražen Begić

prof. dr. sc. Dražen Begić, dr. med., specijalist psihijatar

Sandra Uzun

dr. sc. Sandra Uzun, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja

Sandra Richter

Sandra Richter, dr. med., specijalist psihijatar

Svjesni smo da je zdravstvenim radnicima limitiran pristup obrazovnim sadržajima među ostalim i zbog manjka računalne opreme potrebne za sudjelovanje na webinarima, i zato smo za one koji ne posjeduju potrebnu opremu omogućili posudbu web kamera, mikrofona, slušalica, zvučnika i tablet računala. (Napomena: nije moguće slanje opreme poštom.) Ako s radnog mjesta ili od kuće ne možete pristupiti edukaciji, kontaktirajte nas kako bismo vam pomogli i omogućili vam da edukaciju pratite s računala u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Požurite s prijavom – broj mjesta je ograničen! Educiranje 150 djelatnika zaposlenih u hrvatskim zdravstvenim ustanovama sufinancirano je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu projekta „Podizanje kompetencija zdravstvenih radnika za potrebe osoba s demencijom u cilju prevencije napredovanja bolesti i delirija“.

Termini radionica

Za medicinske sestre i tehničare: 

– utorak, 11.5.2021. od 11-14 sati,

– utorak, 25.5.2021. od 11-14 sati, ili

– četvrtak, 10.6.2021. od 11-14 sati

Za liječnike: 

– četvrtak, 13.5.2021. od 11-14 sati,

– utorak, 8.6.2021. od 11-14 sati, ili

– četvrtak, 10.6.2021. od 11-14 sati

Za fizioterapeute i druge zdravstvene djelatnike: 

– četvrtak, 10.6.2021. od 11-14 sati